Harangozó Imre: RADNA FÉNYES CSILLAGA...

Harangozó Imre: RADNA FÉNYES CSILLAGA...
Kiadó: Fríg Kiadó
Szerző: Harangozó Imre 
Cikkszám: Könyv
Készlet információ: Készleten
Fogyasztói ár: 2,000Ft 1,700Ft
Db:       

A történelmi Magyarország egyik legjelentősebb kegyhelye Máriaradna a mögöttünk hagyott viharos évszázadban is megtartotta lelki jelentőségét. Talán nincs is Európának, de talán a világnak sem olyan kistája, mint Máriaradna vonzáskörzete, ahol ennyiféle nép, nyelv, hagyomány, és vallás él együtt.

Éppen ezért meglepő, hogy a témával foglalkozó irodalom máig meglehetősen szerény. Negyedszázada jelent meg –a ma már ismert néprajzkutató– Harangozó Imre első kötete, amely a radnai búcsújárás néprajzi vonatkozásait, hagyományait vizsgálta. A kötet mára gyakran hivatkozott forrásmunkává vált, ám gyakorlatilag szinte beszerezhetetlen. Ezért vállalkozott a Fríg Kiadó a kötet új, jelentősen bővített kiadásának a gondozására. Bízunk benne, hogy most megjelent könyvünkkel tovább árnyaljuk, gazdagítjuk vallási néphagyományaink megejtően színes képét. Harangozó Imre művének elolvasása után, sokan kapnak kedvet egy lelket megújító máriaradnai zarándoklatra!

 

A borító hátoldaláról:

            "Harangozó Imre Radna fényes csillaga… c. könyve  jóval több néprajzi tanulmánykötetnél vagy egzotikus hungarológiai mintadarabnál: forradalmas, szemnyitogató mű, a nagy felfedezések, a ráébresztések harsonás világából való. Úgy döbbent rá Máriaradna páratlan jelentőségére a magyar népéletben, hogy egyben a magyar história  ezredéves csodáit is megidézi, kéretlenül és puritán egyszerűséggel, szíves szóval és néma főhajtással. Megmutatja a magyarság lelkét és  elénk teríti népünk mélytudatát és pszichéjének egészét, miközben elénk bomlik Ady purgatóriumos címe: A fajtám sorsa. A radnai búcsúsok bemutatása és vizsgálata, a kegytemplom története vagy a búcsúhoz kapcsolódó népszokások ismertetése: nem „szakmunka” vagy „leíró tanulmány”, hanem ballada és  dráma, elbeszélő költemény, históriás ének, monda, „ének”, úgy, ahogyan Toldiról vagy Szent László királyunkról szóltak. Így ily módon kell megismerni és megismertetni magyar fajtánk múltját és mélyebb valóját: ez a kulcs – nemcsak a megértéshez, hanem a jövendő cselekedeteihez is. Ennél pedig nem kívánhatunk többet."                                                      Domonkos László

 

A könyv kiadását a Nemzeti Kultúrális Alap támogatta.

 

Magyar Kurír - Bodnár Dániel írása:  http://www.magyarkurir.hu/hirek/harangozo-imre-radna-fenyes-csillaga

Részletek
Szerző: Harangozó Imre
Kiadó: Fríg Kiadó
Oldalak száma: 120
ISBN: 978 963 9836 30 3
Kötés: ragasztott
Megjelenés: 2015
KÖNYVEINK
Varga Csaba: LÁNYTÁR
1,280Ft 640Ft